המשך לתוכן

חינוך מונטסורי בישראל

החינוך המונטסורי בישראל הפך להיות נפוץ בשנים האחרונות. יותר ויותר הורים שומעים על שיטת חינוך זו ומשוועים לקבל מידע מעמיק יותר בנושא. במאמר הנוכחי יוצגו כל הפרטים אודות חינוך מונטסורי בישראל, איפה הוא התחיל ואילו בתי ספר כבר קיימים כיום ודוגלים בשיטה ייחודית זו.

התפתחות המסגרות המונטסוריות בישראל

בתחילת המאה ה – 21 השיטה של מריה מונטסורי זכתה להגיע לישראל. בתקופה נפתחו מסגרות חינוכיות רבות באופן פרטי, החל מגני ילדים ועד בתי ספר. בתי ספר אלו שצצו במקומות שונים ברחבי הארץ הביאו לדיון ערכי בתפיסה החינוכית המדוברת. שכן, עם הזמן, השיטה הגיעה גם אל מסגרות ציבוריות בזכות הורים נחושים ומודעים שיודעים היטב את המגבלות של מערכת החינוך הממלכתית שניסו (ואף הצליחו) להביא לשינוי מהותי של מערכת זו מבפנים למען האוכלוסייה כולה.

משחקים בצעצועים מונטסוריים

המונטסורי בישראל

המסגרות המונטסוריות הגדולות הראשונות שצצו ברחבי הארץ ממוקמות בכפר הירוק, במקווה ישראל שבחולון ובקיבוץ געש. ענבר אופק היא אחת מחלוצות המהפכה שהובילה לפני כ – 20 שנים להקמה של בית הספר א. ד. ם וסביבה. מדובר בבית ספר שפועל לפי עקרונות השיטה המונטסורית והוא נמצא בקיבוץ געש. אופק בחרה להקים את בית הספר לאחר שהיא שהתה בארצות הברית, שם ילדיה גדלו בגנים מונטסוריים. לדבריה, היא התאהבה בשיטה והלכה ללמוד אותה באופן מעמיק. ברגע שהיא חזרה לישראל, אי שם בשנת 2000, היא הייתה צריכה לשלוח את בנה לבית ספר. אז היא הבינה  שאין בית ספר מונטסורי בארץ והחליטה להקים אותו בעצמה, כדי שבנה יוכל ללמוד בשיטה ייחודית זו.

ראוי לציין כי ישנה אישה מובילה נוספת שהביאה את שיטת החינוך המונטסורית לישראל במטרה להפיץ אותה במסגרות חינוכיות ציבוריות. מדובר בשני זילברשטיין, מנכ"לית חברה HOMESTART שמוכרת בקרב כל מי שעוסק בחינוך המונטסורי בארץ. שני התחנכה בעברה בשיטת חינוך זו במקסיקו והיא החליטה להביא אותה לכאן, לישראל. החברה שלה עוסקת בהנגשה של השיטה ברשויות מקומיות ובגנים פרטיים.  

מסגרות מרכזיות בישראל

כיום יש מעל ל – 20 ישובים בארץ שיש בהם מסגרות שדוגלות בחינוך המונטסורי, המסגרות המרכזיות הן אלו שנמצאות בערים הבאות:

  • תל אביב
  • ראשון לציון
  • ירושלים

אחת המסגרות הבולטות ביותר שדוגלת בשיטת החינוך המונטסורית היא זו שנפתחה בכפר סבא בשנת 2019. מדובר בבית ספר שמוגדר כ"בית ספר צומח". העירייה משקיעה המון בבית הספר והיא זו שדואגת לאביזרים מתאימים לשיטת חינוך זו.


שיטת החינוך המונטסורית בפריסה ארצית

 

בפסקה הקודמת הוצגו הערים המרכזיות בארץ שבהן יש מסגרות מונטסוריות, אך ראוי לציין כי השיטה המדוברת הגיעה למקומות מרוחקים כמו ירוחם, ניצנה, ים המלח, עכו, אילניה וטירת הכרמל. שם אפשר למצוא גן מונטסורי וגם בתי ספר שדוגלים בשיטה. נדמה שהשמועה על החינוך המותאם לילד עובר מפה לאוזן. ניתן לראות את הדבר בא לידי ביטוי בטירת הכרמל, שנחשב ליישוב קטן ומרוחק. מישהו מטעם העירייה שמע לא מזמן על מפגש זום שהתקיים ובו הוסבר איך לבצע פעילויות מונטסוריות עם ילדים שנכחו בו כמעט 100 איש. הוא הרים את הכפפה ושלח נציגים כדי לשאול שאלות במפגשי הזום, תוך מטרה להביא את השיטה לעיר.

מה צופן העתיד?

אם מסתכלים על התמונה המלאה, אפשר לראות בקלות שהעתיד צופן פתיחה של מוסדות נוספים שפועלים בהתאם ליסודות של החינוך המונטסורי. כאלו שאפשר למצוא בהם ריהוט מונטסורי שמותאם לגיל הילדים ומאפשר לכל אחד מהם לחוות את הסביבה כנגישה ומאפשרת. שכן, בשנים האחרונות ישנה חברה שעוסקת בהנגשת השיטה ברשויות המקומיות ובגנים פרטיים. המודעות לשיטה הביאה הורים רבים ליזום וליצור קשר עם רשויות מקומיות שונות כדי להביא את החינוך המונטסורי לאזור המגורים שלהם.

משחק מונטסורי: עולם

מה השתנה?

מסתבר שהורים רבים גילו את שיטת מונטסורי במהלך תקופת הקורונה. יש מי שסוברים שהמצב הזה בא לידי ביטוי בעקבות העובדה שילדים רבים נשארו בבית וההורים גילו שהם צריכים ללמד אותם. בתקופה זו קמו יוזמות במקומות שונים ברחבי הארץ במטרה לפתוח בית ספר מונטסורי ציבורי והתוצאות לא איחרו לבוא. שכן, בתל אביב בלבד נפתחו 3 גנים ציבוריים והיד עוד נטויה. 

איך אפשר ליישם השיטה המונטסורית בבית?

ניתן ליישם את השיטה של מריה מונטסורי בבית בקלות. לא חייבים לרכוש שידה מונטסורית או ריהוט מותאם בתור התחלה. אפשר פשוט לשים לב לניואנסים קטנים והתנהלות אל מול הילד. בתור התחלה, אפשר לבצע הנגשה של הסביבה. כלומר, להניח את הצעצועים שלו במקום שבו הוא יוכל לקחת אותם לבדו מבלי עזרה של מבוגר. בנוסף, ניתן וראוי לאפשר לילד לבצע פעולות יום – יומיות שונות באופן עצמאי כמו למשל טאטוא הרצפה והעברת הלכלוך אל תוך יאה (תוך תשומת לב ליכולות המוטוריות של הילד, בהתאם לגילו).  

לסיום

שיטת מונטסורי בישראל צוברת תאוצה וגורמת לרבים לאפשר לילדים שלהם ללמוד מתוך עצמאות ואמונה בהם וביכולות שלהם. מוזמנים להצטרף לקהילה!